Wednesday, September 28, 2011

" Inilah hidup "

Terlalu lama sekut tidak menjenguk..tidak menggerakkan jari jemari ini untuk terus menaip serta mencoret tinta serta luahan...terlalu banyak yang ingin diluahkan & yang ingin dicoretkan..sehinggakan tidak tahu di mana permulaannnya..
terlalu banyak yang berlaku..terlalu banyak yang menguji..terlalu banyak yang ditempuhi...sehinggakan mata ini telah penat untuk mengeluarkan titis-titis jernih..
namun apa jua yang berlaku..walaupun ianya perit dan cukup memeritkan hati..
hakikat yang harus sentiasa di terima adalah inilah hidup...
kerna hidup kita akan sentiasa di uji..ujian itu yang akan membuatkan kita tabah dan kuat..bukan senang nak menempuhinya,bukan senang untuk bertahan dan bukan senang untuk bersabar dengan segalanya..cukup-cukup membuatkan diri kita tak keruan..
namun setelah semuanya berlalu..walau dengan apa jua cara kita kendalikan segala masalah itu,barulah kita akan merasai segala hikmah di sebalik kejadian...disaat kita diuji,kita dapat mengenal dengan hakikat sebenar orang sekeliling kita..yang mana sahabat susah senang,yang mana yang meninggalkan kita tanpa rasa bersalah..
sekut ucapkan ribuan terima kasih kepada sahabat yang kekal bersama sekut,memberi kekuatan dan menghulurkan sokongan serta kata-kata semangat di saat diri ini mulai rapuh...semoga sahabat-sahabat sekut akan menemui kebahagiaan masing-masing..
Setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnya, sesuatu yang baik belum tentu berakhir dengan baik. Begitu juga sesuatu yang buruk belum tentu berakhir dengan derita. Apa yang penting ialah tanamkan cinta pada Allah, pada jalanNya. Keyakinan pada Allah harus melebihi daripada keyakinan kita pada diri sendiri, malah pada orang lain. Memanglah mudah untuk kita berkata dan payah untuk melakukan. Memanglah mudah untuk jatuh rebah dan susah untuk bangun kembali. Memanglah mudah untuk berbuat amal tetapi payah pada istiqamah. InsyaAllah, semuanya terletak pada kekuatan hati yang turut dipandu oleh akal kita. Akal yang bertunjangkan iman dan ilmu..
P/S : teruskan bertahan sekut..jgn mudah mengalah(^_^)

1 comment:

  1. •Menangisi perpisahan akibat gagal bercinta adalah satu pembaziran mutiara jernih kita dan juga menguji sejauh mana kebodohan kita tetapi dengan menangisi dan menyesali akan dosa kita lantas meminta pengampunan dariNya akan lebih menjamin dunia dan akhirat Seseorang yang berperibadi kuat umpama besi waja semakin dibakar oleh keadaan semakin dititik olrh cabaran hidup semakin teguh dan waja untuk menhadapi hidup. Seseorang yang berperibadi lemah laksana tanah apabila diketuk oleh cabaran hidup ia akan berkecai.• Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman

    ReplyDelete